Toon Gerbrands – De maakbaarheid van succes
Zoals jullie weten hebben Paul en ik afgelopen maandag de lezing van Toon Gerbrands bijgewoond. Ik vond het inspirerend en zet me weer aan het denken voor mijn casus. Hierbij een samenvatting van de avond met enkele foto’s van de presentatie, speciaal voor jullie.
Op maandagavond 12 maart 2018 gaf Toon Gerbrands (huidige directeur van PSV, oud volleybal coach en directeur AZ) een lezing in de kantine van V.V. Beek Vooruit te Prinsenbeek. Hierbij ging hij in op ‘de maakbaarheid van succes’ en leiding geven in een topsportomgeving waarin prestatie centraal staat. Wat hebben topcoaches gemeen? Welke principes hanteren zij? Wat onderscheidt topcoaches van gemiddelde coaches? En wat kunnen wij hiervan leren in onze eigen praktijk?
Het begint in zijn beleving met een visie, actie en passie:
- Visie: het stellen van een uitdagend lange termijn doel, wat voor iedereen bekend en meetbaar is (bij PSV: het behalen van de landstitel);
- Actie: de prijs die je moet betalen (arbeid die je moet verrichten, en zaken die je moet laten) om de doelstelling te behalen (bij PSV: contracten, voeding, verzorging op topniveau).
- Passie: zoek hierbij de juiste talenten nodig zijn om het succes te bereiken (bij PSV: talenten die het Nederlands elftal en de top van de eredivisie aan kunnen). Je hebt mensen nodig die passie tonen, resultaten willen boeken, willen ontwikkelen en leren en de grenzen durven op te zoeken.
De basis voor succes is eerlijkheid en duidelijkheid, en het handelen vanuit vertrouwen. Je moet elkaar open en eerlijk aan kunnen spreken op de normen die je vooraf met elkaar hebt vastgesteld. Niet één op één, maar open in de groep of het team. Zo weet iedereen in de groep waar hij of zij aan toe is. Hierbij gaat het er om dat je het individu en de groep aanspreekt op zijn of haar verantwoordelijkheid. Daarnaast is commitment erg belangrijk. Het gaat er om welke prijs je als individu en als team wilt betalen om succes te boeken. In de beleving van Gerbrands is ongeveer 90% van het succes maakbaar. Er is altijd sprake van 10% die je niet kunt beïnvloeden, zoals de concurrentie, de scheidsrechter of de factor geluk (bal binnenkant paal of niet). Je moet je dan ook richten op wat beheersbaar is, niet op wat onbeheersbaar is.
Moraal van dit verhaal: leidinggeven in een topsportomgeving vraagt om visie, actie en passie. Dit is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar je hebt er wel zelf invloed op. Als je je kop boven het maaiveld uit durft te steken, en bereid bent om de prijs te betalen om het resultaat te bereiken, zou je zomaar eens een succesvolle leider in de verandering kunnen worden.
Vragen die het bij mij oproept: is een topsport cultuur in een gemeentelijke organisatie realistisch en haalbaar? Wat weerhoudt ons op dit moment om deze principes toe te passen in ons werk? En hoe verhoudt dit gedachtegoed van ‘maakbaarheid van succes’ zich tot de organische groei van cyane organisaties? (Laloux).
Met vriendelijke groet,
Eric van Dijk | Informatieadviseur
Gemeente Etten-Leur | Afdeling Concernondersteuning |
Dank Eric, interessante casus, die tot op zekere hoogte de kern is van de leercirkels. Immers, we werken in een bureaucratische omgeving, die aan de ene kant aanmoedigt om out of the box te denken, maar die met je afrekent als je het niet volgens de regels doet. Lees bijvoorbeeld Rene ten Bos met zijn boek 📙 Bureaucratie is een inktvis 🦑
Paul Misdorp