Thema: controlfunctie

 

Vraag:

“Meer beheersen door minder te beheersen” is een schone gedachte die past bij deze tijd, maar het moet ook kunnen. De organisatie en de samenleving/burgers moeten zich voortdurend bewust zijn van kansen en risico’s. Zij dienen de Why-vraag steeds eer te stellen. Met andere woorden: onder welke condities kunnen high trust en high tolerance samengaan?

Leerervaring:

“Ik heb heel veel geleerd, vooral de Theory U is binnengekomen. Mede via de aanbevolen boeken en filmpjes. Enerzijds heeft dit mijn blik op het werk inhoudelijk gewijzigd (wat is belangrijk, waar zitten onze blinde vlekken). Anderzijds heeft het mijn werkhouding verandert (al worstel ik daar nog wel mee : aangeleerd gedrag) door echte gesprekken aan te gaan. Co-creatie is nog een wens”.

“Ik wil enerzijds het blikveld vergroten door exogene ontwikkelingen meer naar binnen te halen. Samenwerking andere gemeenten, scholen, experts e.d. Niet alleen door de ontwikkelingen te benoemen, maar ze ook te vertalen/ tastbaar te maken, best practices te tonen.

Samen het studenten van Avans zijn we hiervoor rapportages aan het opstellen. Anderzijds wil ik de gesprekstechnieken van Scharmer zelf toepassen (prive en op het werk), maar ook meer groepsgewijze introduceren. Voor dat laatste ben ik wel erg veel boeken aan het lezen. Van Jaworski tot Fromm, van Senge tot Buber en Scharmer tot Hesse. Vindt het allemaal erg spannend, inspirerend en spannend. En de cursus Mindfulness die ik hier nu ook volg draagt daar sterk aan bij”.

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment